Kontakt Tlf +45 39 90 00 31    mailikon

Muskel og seneskader

Fibersprængninger i baglåret (hamstring)

Den hyppigste muskelskade som følge af sport er fibersprængninger i baglåret (hamstring). Skaden er oftest lokaliseret i muskel-/seneovergangen, da dette er den svageste struktur i musklen og dermed mest udsat for overrivninger. Skaden sker typisk akut, fx under en sprint eller pludselige bevægelser og sker ved overgangen mellem musklens koncentriske (sammentrækkende) og excentriske (forlængende) arbejde.

Ved muskelskader eller forstrækninger skal man genoptræne musklen, både koncentrisk og excentrisk. Der er også behov for smidighedstræning samt stabilitetstræning af den omkringliggende muskulatur. Herudover kan det anbefales at få en korrigerende behandling af evt. låste led, hvilket kan have været en indirekte årsag til skaden. Ved fx en fibersprængning i baglåret kan vedkommende have været låst i fx bækkenet, hvor musklen hæfter fast. Hvis bækkenet står låst i en specifik position vil det bl.a. have indflydelse på musklens evne til at trække sig sammen og forlænge sig. Herved opstår der en overbelastning af muskulaturen, hvilket til sidst ender med en skade. Derfor er det vigtigt altid at blive tjekket igennem biomekanisk for låsninger og nedsat bevægelighed og derved minimere risikoen for re-skader.

Mht. seneskader er betændelse (tendinopati) i achillessene og patellasenen (knæskalssenen) nogle af de hyppigst repræsenterede. Til behandling af denne betændelsestilstand viser forskningen, at træning er den bedste løsning på den lange bane. Genoptræningen består typisk af excentriske øvelser eller tung, langsom styrketræning (HSR), som har vundet større indpas i genoptræningen. Tung, langsom styrketræning har vist sig at være mere effektivt og kræver færre træningssessioner sammenlignet med excentriske øvelser.

For at få det bedste resultat af genoptræningen kræves der for det meste også en korrigerende behandling af fod, knæ, bækken eller lænd, da låsninger her kan være den underliggende årsag til skaden, som beskrevet ovenfor under muskelskader.

 

Book din behandling

Book din behandling