Kontakt Tlf +45 39 90 00 31    mailikon

Ondt i ryggen eller nakken

"Hold i ryggen” - facetleds-syndrom.

Flere og flere har oplevet at vågne op med et såkaldt ”hold i ryggen”, også kaldet facetleds-syndrom. Denne skade kan også ske ved pludselige bevægelser eller anstrengelser. Hold i ryggen dækker over skader eller låsninger omkring facetleddene i ryg eller nakke, hvilket irriterer muskler, nerver og væv omkring leddene. Symptomerne plejer at indbefatte stivhed, nedsat bevægelighed og smerte i ryg og nakke. I nakken kan det også fremprovokere hovedpine og nakke-/skuldersmerter. I lænden kan låsninger i facetleddene fremtvinge udstrålende smerter eller en snurrende/sovende fornemmelse ned i benet. Det er vigtigt at få behandlet disse låsninger vha. manipulationer eller blide mobiliseringer for at genoprette den normale bevægelighed, så man ikke kompenserer og får smerter andre steder.

Smerter i ryggen kan også skyldes en diskusprolaps eller en diskus-protusion (forstadiet til en prolaps). En diskusprolaps skyldes en aldersbetinget nedbrydning af bindevævet i disken. Herved kan den bløde del inde i disken pose ud og trykke på rygmarvskanalen. Dette resulterer i et tryk på nerven, hvilket medfører smerter og neurologiske forstyrrelser. De neurologiske symptomer følger nervens forløb ned i benet (fx langs iskias-nerven) og kan komme til udtryk som en snurrende, sovende fornemmelse, påvirkning af reflekserne eller som nedsat styrke i musklerne som nerven aktiverer.

Behandling af diskusprotusioner eller diskusprolapser kan indeholde(ekstensions-øvelser) samt genoptræning af særligt den dybe ryg- og mavemuskulatur. 

I AP Sundhedscenter har vi igennem de sidste 5 år udviklet en rygskole som på 10 uger som minimun kan halvere rygsmerter /gener hos 80 procent af vores klienter. (læs mere om vores rygskole) (Link)

 

Book din behandling

Book din behandling